Eseménynaptár
Projektek SziMeTour projekt
SziMeTour projekt
 
Közúti szállítmányozási járatoptimalizáló szolgáltatás kifejlesztése
(GOP-1.2.1-11-2012-0006)
 
 

A debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó SziMeTour Kft. által végzett fejlesztés a közúti szállítmányozási járatoptimalizáló szolgáltatás területén érhet el forradalmian új változásokat a közeljövőben.

 

A fejlesztés alatt lévő komplex rendszer olyan intelligens közúti szállítmányozási járatoptimalizáló szolgáltatást nyújt majd a teherfuvarozással foglalkozó cégek számára, amelynek használata az üzemeltetési költségek jelentős csökkenését eredményezi, ráadásul a várható környezeti terhelés mértéke is alacsonyabb lesz.

A rendszer központi eleme egy mesterséges intelligencia technológiával készült járatoptimalizáló motor, melynek öntanuló adaptív algoritmusa képes a ténylegesen megvalósult járatok hatékonysági adatait fogadni és felhasználni. A program figyelembe veszi az útvonalak domborzati viszonyait is, és ehhez topográfiai térkép-adatbázist használ.  Az optimalizáló motor nagy számításkapacitást igényel, ezért a rendszer részét képező számítógépek felhő technológiával vannak összekötve egymással. Későbbiekben magát a járatoptimalizáló motort önálló szolgáltatásként kliensalkalmazásokból is el lehet érni; a szolgáltatás számítógépes és mobil felülettel is rendelkezik, vállalati információs (ERP) rendszerekkel is kompatibilis.

A járattervező alkalmazás az ERP rendszerekből kapja a szállítási igényeket, készlet és dolgozói adatokat, a vállalati naptárat és más logisztikai adatokat.  A mobil kliensek gyűjtik össze a járművek adatait: pl. tényleges üzemanyag-fogyasztás, tartózkodási hely, megtett útvonal. Ehhez az automatikus adatgyűjtéshez egy olyan hardverelem szükséges, ami a jármű fedélzeti számítógépével tud kommunikálni, és a szükséges adatokat Bluetooth - kapcsolattal jutatja el a járműben elhelyezett vagy a járművezetőnél lévő mobil kliensprogramhoz. A mobil kliensprogram a mobil telefonhálózaton keresztül küld adatokat a járattervező alkalmazás központi adatbázisába.

 

Bővebb információ: http://www.szimetour.hu/

 

Projektgazda:

SziMeTour Kft.
4028 Debrecen, Kassai út 26.