Eseménynaptár
Projektek SziMe3D projekt
SziMe3D projekt
 
3D-s technológiai innovációk a turizmus, oktatás és sport területén
(GOP-1.2.1-11-2012-0005)

 

 

A debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó SziMe3D Kft. által végzett fejlesztés a 3D-s technológiai innováció a turizmus, oktatás és sport területén forradalmian új változásokat érhet el a közeljövőben.
A 3D-s technológia-fejlesztésen alapuló projekttevékenységek több célterület köré csoportosulnak, így a projekten belül több egymástól elkülönülő alrojektben valósulnak meg a fejlesztések:

3DAR alprojekt: A SziMe3D projektben fejlesztett termékek közül a 3DAR a hazai műemlékek és kiemelt nemzeti fontosságú tárgyi emlékek 3D digitális megőrzésének módját fejleszti tovább és muzeális, turisztikai, oktatási hasznosítását végzi azáltal, hogy 3D kiterjesztett valóságot hoz létre. Megtörténik az épített örökség és kiemelt fontosságú tárgyi emlékek 3D-s modelljének előállítása, ezáltal lehetővé válik az objektumok teljes állpotának rekonstruálása, másrészt e modellek által hordozott információk megjelenítése hatósági, oktatási, kutatói és turisztikai környezetben.

3D Syllabus alprojekt: Szintén az oktatást támogatja a 3DSyllabus kifejlesztése, mely során egy olyan szoftverrendszer kialakítása történik, amely elősegíti az oktatók számára az oktatási folyamatok támogatását 3D-s tananyagok elkészítésével. Az anyagokban a rendszer interaktivitást biztosít, így elősegíti a diákok figyelmének lekötését, hozzájárulva a tanulási folyamat könnyebbé tételéhez. Ugyanez az interakció az oktatót is segíti, hiszen órai használat mellett képes a tananyagot a diákok aktuális képzési és figyelmi állapotához igazítani, produktívvá téve ezáltal az oktatást. 

SmartTravel alprojekt: A projekt része egy olyan integrált utazásközvetítő informatikai rendszer (SmartTravel) kifejlesztése, mely képes utazásszervezők, turisztikai desztináció menedzsment (TDM) szervezetek és más turisztikai szereplők közös adatbázisba szervezett kínálatának, hozzáférési szintekre bontott kezelésére, értékesítésére, valamint a közös multimédia adattárban tárolt úti cél és szálloda képek, videók egységes, 3D-s (nem szemüveges) képi technológiával történő megjelenítése.

FootballAvatar alprojekt: A FootballAvatar egy kísérleti fejlesztésen alapul, melynek fő újdonságtartalma, hogy a labdarúgókat és edzőiket a számítógépes szimulációkban absztrahálni képes adathalmazok (avatárok) írnák le, és a jövőbeli viselkedésekkel kapcsolatos kérdésekre adna választ, döntéstámogató rendszerként.

3D Stúdió alprojekt: A 3D Stúdió alprojekt keretében egy olyan komplex hely- és eszközrendszer kialakítása történik meg, amely a legkorszerűbb fejlesztési feltételeket biztosítja technika és technológia szinten a SziMe3D fejlesztések számára. A projekt keretében egy olyan kísérleti stúdió jön létre, amely alkalmas 3D mozgóképi információk felvételére, azok szerkesztésére, valamint további különböző célú feldolgozására.

 

Bővebb információ: http://www.szime3d.hu/

 

Projektgazda:

SziMe3D Kft.
4028 Debrecen, Kassai út 26.