Eseménynaptár
Projektek SziMe-Omega projekt
SziMe-Omega projekt
 
Kooperatív, jelentős hazai és export értékesítési potenciállal bíró szolgáltatás- és technológiafejlesztés cloud architektúrán
(GOP-1.2.1-09-2010-0020)
 
A Szilícium Mező Klaszter a Debreceni Egyetem (DE) köré települő cégek együtt működésének eredményeként jött létre, majd több eredményes projekt megvalósítását követően 2010-ben szerezte meg az akkreditációt. A klaszter célja és tevékenysége illeszkednek az Uniós és a régiós innovációs stratégiákhoz, amelyek mindegyikében kulcsterület az infokommunikáció.

Célunk, hogy a pályázat segítségével a klaszter hozzá tudjon járulni a hálózatosodás előmozdításához úgy, hogy tagjai együttműködése során innovatív, piaci potenciállal bíró eredmények születhessenek.

A pályázat támogatja egy olyan klaszterportfólió megteremtését, mely képes a fenti célokat stratégiai megvalósítási szintre emelni, azaz a klaszter keretei között megvalósuló kooperáció hosszú távú működőképességét és fenntarthatóságát megalapozni.

A megvalósítással a klaszter képessé válik arra, hogy magasan kvalifikált, egyetemi háttérrel rendelkező kutató-, fejlesztőgárda közreműködésével nemzetközi színvonalú, innovatív szolgáltatásokat nyújtson belföldön és külföldön, s ezzel saját fenntarthatóságát is biztosítsa.

A résztvevő klasztertagok és együttműködő vállalkozások innovatív cégek, melyek számtalan ötlettel gazdagítják a tervezési, üzletfejlesztési munkákat. Az ötletekből egy szoftverfejlesztésen alapuló szolgáltatásportfólió megvalósítását választottuk ki.

 

A Szime-Omega projekt  8  alprojektet foglal magába:
  • Közlekedési elszámolóház:  ASP szolgáltatásokat létrehozása az eKözösségek kiszolgálására. Ezekben a szolgáltatásokban fognak ötvöződni a közösségi kártyarendszerek az NFC (Near Field Communication) kártya és mobiltechnológiákkal. 
  • Cloud: a projekt infrastrukturális hátterének megteremtése, automatizált informatikai kapacitás és virtuális környezet szolgáltatása. 
  • Tachográf: a tehergépjárművek tachográf adatainak központi elemzése és adatbányászati vizsgálata. 
  • Önkormányzati piactér és kollaborációs platform: az önkormányzatok tudásának és tapasztalatainak egymás közötti megosztása többek között a jogszabály-alkotás, a pályázatokon való részvétel és megvalósítás, a szakterületi munka és testületi döntéstámogatás minőségének javítása céljából.
  • e-Cafeteria: a béren kívüli juttatási rendszer on-line változatának kidolgozása, NFC technológiák bevezetésével. 
  • e-Fuvarlevél: a papír alapú fuvarlevél-rendszer teljes körű, e-book-okon alapuló kiváltása, elektronikus számlázás lehetővé tétele. 
  • BannerBay: a banner jellegű hirdetések aukciós keretrendszerbe helyezése, automatikus aukciós algoritmusok kidolgozása és szisztematikus szövegelemzés megvalósítása. 
  • Log2.0: újrahasznosított PET palackokból létrehozandó raklapok kifejlesztése, melyek RFID azonosítóval és szenzortechnológiákkal lesznek felszerelve, s melyek a Cloud-on futó, egész világra kiterjedő logisztikai rendszerbe lesznek kötve.
 
Bővebb információ: http://www.szime-omega.com/
 
Projektgazda:
SziMe-Omega Kft.
4028 Debrecen, Kassai út 26.